Demisia președintelui ANRE, cerută de un deputat european

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, i-a cerut demisia lui Dumitru Chiriță, președintele ANRE. El a făcut această solicitare în contextul nemulțumirilor legate de modul în care ANRE nu a comunicat populației ce înseamnă liberalizarea pieței de energie din 1 ianuarie 2021.

„Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă. Având în vedere această situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul”, a scris Bușoi pe contul său de Facebook, citat de Hotnews.

Consumatorii de energie nu au fost înștiințati de către ANRE că, din 1 ianuarie, vor trece automat în regim de serviciu universal, dacă nu își negociază un nou contract cu un furnizor de electricitate, ceea ce practic înseamnă facturi mai mari cu până la 26%.

ANRE este instituția care reglementează piața de energie. Nu de puține ori, instituția a fost acuzată, atât de mediul de business, cât și de politicieni, că favorizează companiile străine în dauna celor românești sau că acordă beneficii companiilor mari în detrimentul celor mici.

Totuși, foarte puțini reprezentanți din mediul de afaceri și din politică au sesizat înainte de 1 ianuarie 2021 lipsa de implicare a ANRE în informarea cetățenilor. Vocile acestora au început să se facă auzite după ce tot mai multe publicații au început să scrie despre liberalizarea pieței de energie și despre iminenta creștere a prețurilor.

ANRE este controlată de Parlamentul României. Salariul președintelui ANRE, care este ales de către parlamentari pentru o perioadă de 5 ani, depășește 10.000 de euro pe lună.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *