“Începem un proces de tranziție energetică, ceea ce înseamnă transformarea unei rafinării tradiționale de țiței într-un producător de energie verde. Primul proiect de la zero este o fabrică de bioetanol. Capacitatea va fi de 50.000 de tone/an”, spune Doru Avramescu.
Potrivit acestuia, a fost deja realizat un studiu de prefezabilitate, iar în toamnă este așteptat studiul de fezabilitate, conform contractului încheiat cu două mari companii.
“Ne-am propus ca în primăvara anului viitor să începem construcția efectivă a fabricii. Este vorba de o investiție ce se ridică la 135 milioane de euro”, precizează CEO-ul Roserv Green Energy.
Centrul logistic a devenit operațional
În vara anului trecut, la preluarea platformei, compania a anunțat că va investi într-un centru logistic de depozitare produse petroliere.
“Am reușit cu un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro să facem lucrul acesta, să obținem toate autorizațiile necesare conform prevederilor statului român. Suntem autorizați de Ministerul de Finanțe, prin ANAF, ca antrepozit fiscal de depozitare produse petroliere. Acest proiect este deja funcțional. Practic o parte din rafinărie așa cum era doar cu lucrări de reautorizare a fost pusă în funcțiune. Partea de stocare, încărcare, descărcare, serviciul logistic”, spune Doru Avramescu.
Capacitatea operațională de stocare este de 70.000 mc.
Până la finele acestui an, Roserv Green Energy va pune în funcțiune și instalația de MTBE, o investiție ce se ridică la circa 5 milioane de euro.
Compania continuă procesul de recrutare
Din vara anului trecut și până în prezent, Roserv Green Energy a reangajat peste 100 din foștii salariați ai RAFO.
“Am ajuns la 110 angajați în prezent, din care peste 100 sunt foști angajați. Resursa umană este foarte importantă pentru noi. Pentru că poți face multe planuri pe hârtie dar dacă nu ai forța de muncă necesară nu ajungi să le pui în practică. Aici avem două planuri: să readucem specialiști care au lucrat la RAFO și poate acum o parte sunt în toate colțurile lumii, și un altul să aducem ingineri tineri absolvenți care să crească odată cu proiectele noastre și să se formeze. Pot să vă spun că deja avem 5 ingineri tineri absolvenți care s-au alăturat companiei noastre”, a explicat Doru Avramescu.
Noi proiecte în pregătire
Roserv Green Energy vrea să dezvolte prin acest proces de tranziție mai multe proiecte care vor transforma RAFO într-un producător de energie verde.
“În continuare agenda rămâne deschisă și pentru alte proiecte, deoarece încercăm să valorificăm la maximum potențialul platformei industriale. Să nu uităm de toate avantajele pe care această platformă le are, începând de la infrastructura feroviară și cea rutieră, infrastructura energetică, legătura la sistemul național de electricitate respectiv gaze naturale, stațiile de epurare, canalizarea industrial, linie de hidranți. Toate aceste avantaje trebuie valorificate. Analizăm cu atenție orice parteneriate sau colaboratori care pot veni cu plus valoare pentru activități care se pot face pe platforma de la RAFO”, mai spune CEO-ul companiei.
Doru Avramescu are o experiență îndelungată în domeniu, activând la companii precum Petrom și OMV atât în țară cât și în strănătate. Din vara anului trecut a preluat funcția de director general executiv al Roserv Green Energy.
“Am dat curs acestei oportunități din dorința de a construi o activitate de viitor în România”, spune acesta, cu mențiunea că este convins că poate atrage în companie ingineri și oameni cu expertiză care au lucrat anterior pe platformă, întrucât faptele vorbesc de la sine, iar proiectele vor fi puse în practică.