
România nu are încă un plan concret pentru eficientizarea producerii de energie electrică și termică în cogenerare, iar varianta tranziției de la cărbune la gaz natural nu este agreată de Comisia Europeană, deși ar putea fi șansa României, a declarat joi Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fonfurilor Europene.
”Pe cogenerare, lucrurile nu sunt încă foarte bine structurate, în sensul în care de cele mai multe ori vorbim și despre o componentă de combustibili fosili, ori Green Deal și Pactul Ecologic European pun mare accent pe combustibilii verzi și alternativi. Nu avem încă o soluție pentru partea aceasta”, a afirmat Mariciuc, prezent în conferința ”Cu cine reclădim și modernizăm România”, organizată de clubantreprenor.ro și Piața Presei.
Secretarul de stat a adăugat că sunt câteva ”mari proiecte” din sectorul termoficării asupra cărora urmează să se ia o decizie, dar nu a nominalizat proiectele la care se referă. Totuși, reconversia unor termocentrale care acum ard cărbune pentru a genera energie electrică și termică în centrale pe gaz natural pare imposibilă, din cauza opoziției UE.
Citiți și: DEZBATERE by PiataPresei: Cu cine reclădim și modernizăm România?
”Sunt mari proiecte, mai ales pe termoficare, asupra cărora urmează să luăm o decizie. Tranziția de la cărbune la gaz, deși ar putea fi soluția câștigătoare în România, la nivel UE nu e acceptată. Se dorește altceva cu gazul. Hidrogenul sau alți combustibili ar putea fi soluția. Încercăm să găsim cea mai bună soluție având în vedere și cel mai bun scenariu pentru România”, a mai spus Mariciuc.
România are trei mari producători de energie, dintre care unul operează cele mai mari termocentrale pe cărbune existente la nivel național. Dispariția termocentralelor pe cărbune ar priva sectorul energetic de circa 20% din necesarul de energie. Spre exemplu, la ora publicării acestei știri, centralele pe cărbune asigură 20% din consumul de energie, în timp ce alte centrale pe hidrocarburi contribuie cu peste 24%. Practic, aproape jumătate din energia produsă acum în România este ”neconformă” din perspectiva cerințelor impuse de Bruxelles. Energia verde, reprezentată de eoliene, fotovoltaice și biomasă acoperă circa 6% din consum, reiese din datele publicate de Transelectrica.