VIDEO – Virgil Popescu, la Dezbaterea- „Cu cine reclădim și modernizăm România” – Energia – motorul economiei

Noi investiții în sectorul energetic; Strategia Energetică Națională și politicile publice în domeniul energiei; România, pol energetic regional; Competitivitatea piețelor de energie; Soluții pentru menținerea unui mixt energetic diversificat și echilibrat; Buna guvernanță corporativă în întreprinderile la care statul este acționar majoritar; Dezvoltarea mecanismelor de piață concurențială în sectorul energetic, sunt doar câteva dintre temele de discuție pe care le vom aborda în cadrul Dezbaterii: Cu cine reclădim și modernizăm România?

Vă prezentăm mai jos un mesaj video din partea ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Evenimentul poate fi urmărit AICI

Mulțumesc pentru invitația la conferința care îți pune cu adevărat o temă de gândire: cum și cu cine vom reconstrui România?

Bună întrebare, dar răspunsul se găsește printre noi. Noi, antreprenorii din România, noi, industria românească, trebuie să reconstruim România împreună și astăzi aș vrea să vă vorbesc despre sectorul energetic, despre investițiile pe care noi, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, vrem să le facem în sistemul energetic.

Am început anul acesta cu ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia  1,2 miliarde de lei, și l-am transformat în ajutor de restructurare. Am aprobat în Guvern programul de restructurare, vorbind  practic de 1,3 miliarde de euro pe o perioadă de patru ani de zile. Un ajutor de restructurare care așteptăm să fie aprobat de Comisia Europeana și acolo, la Oltenia, dintr-un operator, dintr-un jucător eminamente care produce energie electrică doar pe cărbuni,  o să facem un mix energetic cărbune-gaz-energie regenerabilă.

La fel o să facem și la Complexul Energetic Hunedoara. Acolo ne vom folosi de ordonanța 60, care ne permite să scoatem activele funcționale energetice în contul datoriilor la stat și o parte din ele o să le trecem pe gaz natural. La Paroșeni, împreuna cu cele patru mine, avem posibilitatea să facem și o microhidrocentrală. Exista un baraj la Mintia care va fi  singură, fără exploatarea minieră. Mintia se va duce către administrația locală. Eu sper într-o asociație-dezvoltare intracomunitară între Consiliul Județean și Primăria Deva.

Vorbim de Pactul Verde European, vorbim de Green Deal și acolo trebuie să vorbim de investiții mari în energie regenerabilă. Vorbim de zona eoliană din Marea Neagră, vorbim de ferme offshore, Hidroelectrica are în plan un program pilot de constructive a unei ferme eoliene offshore în Marea Neagră.

De asemenea, am dat drumul, dacă ați observant, la un val de proiecte orientativ pe fondul de modernizare. Sunt până acum 560 de proiecte din diverse tehnologii, vorbim de gaze naturale, energie pe bază de gaze naturale, vorbim de reabilitări de rețele termice, vorbim de energie regenerabilă, vorbim de hidrogen.

Și, dacă vorbim de un concept integrat, aș vrea să vă spun despre investiția pe care Romgaz o va face la Drobeta Turnu Severin pe amplasamentul  termocentralei de la de la Halânga. Termocentrală care a fost în faliment, care este în faliment, care a fost închisă. Funcționa pe bază de cărbune, iar acolo, în doi ani de zile, se va construi  o centrală de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale, un parc fotovoltaic de 50 MW,  cu o unitate de producere a hidrogenului. În total, 200 MW de  gaz, regenerabil și hydrogen. Pe ansamblu,  o reducere a emisiilor de de CO2, un proiect pilot, un proiect drag mie, atât din punct de vedere tehnologic, cât și datorită faptului că se află în localitatea mea natală, Drobeta Turnu Severin. Un proiect pe care vrem să-l replicăm.

Romgaz este implicat în proiecte de investiții la Mintia,  la Galați. Hidroelectrica are foarte multe proiecte de investiții în energie regenerabilă și în special în zona hidro și eolian, dar se va duce și în zona solară. Vorbim despre cereri de investiții, de investitori  care au solicitat la minister discuții cu priviere la instalarea de capacitate de producere a energiei fotovoltaice.

Ne dorim, de asemenea, să extindem rețeaua de transport a gazelor naturale în toată țara, în așa fel încât, pe baza acestei extinderi, rețeaua de distribuție a gazelor să crească foarte mult.

Avem planul de investiții în acest sens, avem un buget de investiții în acest sens, avem 1 miliard de euro în următorul exercițiu financiar pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, în așa fel încât gazul românesc să ajungă în  casele românilor.

Și, când vorbim de gaze naturale, nu putem să evităm subiectul gazelor offshore din Marea Neagră. Anul viitor Black Sea Oil&Gas va scoate prima moleculă de gaz din Marea Neagră, dar ne uităm și la zăcământul Neptun Deep, un zăcământ foarte bogat, unde Romgaz, în momentul de față, a luat  decizia, în Consiliul de Administrație, de a negocia direct cu Exxon și a cumpăra întreaga participație a Exxon și împreună cu Petrom să facă o operare comuna și sper ca după data de 6 decembrie să avem un Parlament unde să putem  obține o mare majoritate de modificare a Legii offshore.

Îmi doresc să avem decizia de investiție a consorțiului Romgaz-Petrom de data aceasta pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am putea spune despre investițiile în energie.

Așa cum spun eu, energia este coloanal vertebrală a oricărei economii. Nu putem funcționa fără energie și trebuie să avem grijă  de energia țării. Este un element de securitate națională și eu asta am făcut și asta voi face în continuare.

12,00-14,30- Sesiunea a II-a: Energia – motorul economiei

Moderatori – Sorin Elisei, Director, Deloitte România și Ciprian Mailat, Managing Director, energyhub.ro

Virgil-Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Niculae Havrilet, secretar de stat MEEMA

Corneliu Bodea, Președinte, Centrul Român al Energiei
Theodor Chirica, CEO Nuclearelectrica
Adrian Volintiru,
CEO Romgaz

Ion Sterian, director general Transgaz
Ondrej Safar, CEO, CEZ Romania
Corina Popescu, CEO Electrica
Claudiu Cretu, director general ELCEN

3 thoughts on “VIDEO – Virgil Popescu, la Dezbaterea- „Cu cine reclădim și modernizăm România” – Energia – motorul economiei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *