Le-a mai promis și un plan de restructurare, deși compania are datorii de peste 6 miliarde de lei și este, în acest moment, în insolvență.
”În acest fel va putea fi asigurată plata salariilor pentru următoarele 3 luni, fiind o soluție pe termen scurt”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu, după ce a discutat cu sindicaliștii din CE Hunedoara.
Peste 100 de mineri au refuzat să iasă din subteran, nemulțumiți că în aceasă lună salariile lor vor fi plătite cu o întârziere de zece zile.
Mina Livezeni face parte din CE Hunedoara, o companie de stat care asigură, în cel mai bun caz, abia 5% din necesarul de electricitate al României. În ultimele zile, compania nu a mai funcționat deloc, din cauza lipsei cărbunelui.
Cărbunele nostru este superior
Compania întâmpină dificultăți în funcționarea pe piața energiei, din cauză că produce electricitate din cărbune, iar cărbunele din România are o putere calorifică scăzută. Deși cărbunele de import este mai bun, statul român preferă să îl exploateze pe cel intern.
În ultimii ani, prețul certificatelor de CO2 pune o presiune uriașă pe producătorii de energie din cărbune. Pe de altă parte, Bruxelles-ul intenționează să închidă toate companiile de acest fel, ca parte a idealului de a eradica poluarea din Europa.
În cazul CE Hunedoara, au existat în anii trecuți aluzii privind trecerea termocentralelor pe care le operează de pe cărbune pe gaz natural, dar această tentativă a fost întâmpinată cu ostilitate de sindicate, care au organizat proteste stradale și greve.
Nu în ultimul rând, producătorii de cărbune din România au beneficiat din partea fiecărui guvern de ajutoare de stat. În unele cazuri, acestea au fost declarate ilegale de către Bruxelles, ceea ce a complicat și mai mult situația acestor companii.
Ajutorul de stat nu e întotdeauna salvator
Chiar compania în cauză, CE Hunedoara, a primit un ajutor de stat considerat ilegal de către Burxelles.
Totuși, ministrul Popescu încă se ambiționează să promită minerilor că guvernul din care face parte va pregăti un plan de reorganizare care va salva compania și locurile de muncă. În altă pagină a istoriei recente, România a semnat pactul Green Deal, prin care singură se obligă să închidă, la un moment dat, termocencentralele pe cărbune.
În cazul în care aceste lucruri nu intră în contradicție, promisiunea ministrului Popescu ar putea fi interpretată doar ca o tentativă de menținere a păcii sociale în zonă.
”Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, (…) au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CE Hunedoara, pentru a repune CE Hunedoata în circuitul economic”, a spus ministrul.
Arta de a promite sau eutanasia unui colos bolnav
Promisiunile ministrului nu se opresc aici. El a mai spus că prin Fondul de Modernizare, se va putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Cu ce gaze, încă nu se știe, dar tot ministrul Energiei spune zilele trecute că în Marea Neagră s-ar putea for a abia din 2024.
CE Hunedoara este în insolvență. Compania are datorii de peste 6 miliarde de lei și, în fiecare an, are pierderi de de sute de milioane lei.
Privind în urmă, metoda statului român de a rezolva probleme companiilor aflate în diverse forme de dificultate, este de a le șterge datoriile. Chiar în cazul CE Hunedoara, există din 2019 o astfel de tentativă, care nu a fost pusă încă în aplicare.
Totuși, ștergerea unor datorii de 6 miliarde de lei, într-un an în care deficitul bugetar a ajuns anul trecut la aproape 10%, ar fi cel puțin dificil de explicat, dacă nu alegătorilor, măcar Bruxelles-ului. Iar asta nu ar rezolva problema minerilor din subteran care reclamă întârzierea plății salariilor cu 10 zile.