Totuși, totul pare inutil, întrucât jumătate dintre aceste companii doar acumulează pierderi și datorii an de an, scrie zf.ro.
CE Oltenia și CE Hunedoara sunt primele două cele mai neprofitabile companii controlate de stat. Alături de ele se află și CFR Călători, Tarom, CFR Marfă, CFR SA, Metrorex, Romaero, Colterm și RAPPS.
CEH, producător de energie din cărbune aflat în insolvenţă, are 4.000 de salariați și în 2019 a avut pierderi de 1,1 miliarde de lei. Datoriile companiei sunt de 6 miliarde de lei.
CEO, cel mai mare producător de energie din cărbune din România, a avut în 2019 pierderi de 863 milioane de lei în 2019. Compania are 12.900 de angajaţi.
Companiile care, în ciuda subvențiilor, au pierderi, sunt CFR Călători, Tarom, CFR Marfă, CFR SA şi Metrorex.
Subvenții și datorii mai mari
În urmă cu câțiva ani, guvernul a decis chiar să șteargă datoriile unora dintre aceste companii. Așa a fost cazul CFR Marfă, căreia i-au fost anulate datorii de 2,5 miliarde de lei în 2013. Și această măsură a fost inutilă, întrucât pierderile au reapărut.
CFR Marfă are pierderi acumulate în ultimii 10 ani de peste 2,5 miliarde de lei, iar în 2019 a făcut noi datorii, de 237 milioane de lei.
Tarom, compania aeriană de stat cu 1.800 de angajați, a reușit să aibă doar pierderi în ultimii 13 ani. Numai în 2019 piederile acestei companii s-au situat la nivelul de 170 milioane de lei.
Comparativ, firma privat low-cost Blue Air, care are aproape de două ori mai puțini angajați decât Tarom, a avut în 2019 profit de 72 milioane de lei.
Un premier ignorat
Primul ministru a amenințat conducerile acestor companii cu sistarea plății subvențiilor în lipsa unor programe de restructurare care însă întârzie să apară. În urmă cu câteva zile însă, tot premierul spus că nu a primit niciun program de restructurare de la nicio companie.
Premierul nu a spus nimic despre numirile politice și nici despre familii întregi care lucrează în fiecare dintre aceste companii.