Peste jumătate dintre mașinile cumpărate de norvegieni au fost electrice

Norvegia este prima țară din lume în care mașinile electrice au avut peste 50% din piața autovehiculelor noi, cele mai cumpărate fiind unele modele produse de Volkswagen, Audi și Tesla. Cei 5,5 milioane de norvegieni cumpără circa 130-140.000 de mașini noi pe an.

O astfel de performanță are mai multe explicații. În primul rând, guvernul norvegian acordă consistente subvenții și scutiri de taxe pentru mașinile electrice, dar suprataxează mașinile pe benzină și motorină.

Totuși, clima rece din Norvegia face ca autonomia mașinilor electrice să scadă până sub 200 de kilometri, cu mult sub promisiunile din prospectul  de utilizare a acestor automobile.

Apoi, unul dintre atuurile Norvegiei este că își produce peste 98% din energia electrică din apă, astfel că aceasta are un preț avantajos pentru utilizatorii de mașini electrice.

Nu în ultimul rând, nivelul de trai al norvegienilor, la care a contribuit masiv ani la rând și compania lor națională de petrol și gaze, le permite acestora să prefere mașinile electrice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *