Hidrocentralele de mică putere, amenințate de taxele pe apă

Considerate, alături de eoliene și fotovoltaice, drept unul dintre mijloacele prin care omenirea ar urma să polueze mai puțin, microhidrocentrale, unități de producere a energiei electrice cu puteri mai mici de 10 MW, ar putea să fie în pericol de închidere din cauza taxelor pe apa uzinată și a pierderii ajutorului de stat reprezentat de certificatele verzi.

Dincolo de taxele mari pe apa uzinată, perioada în care statul se angaja ca din banii consumatorilor să susțină energia regenerabilă se apropie de sfârșit, astfel că administratorii de microhidrocentrale se tem că ar putea rămâne în afara pieței, au declarat reprezentanți ai patronatului industriei regenerabile PATRES, citați de e-nergia.ro.

Companiile care folosesc apa pentru producerea electricității plătesc o taxă pe apa uzinată, de 1,14 lei/1.000 de metri cubi și o altă taxă, pentru utilizarea albiei, care este de circa 6 euro/lună/metro. Taxarea ridicată a apei uzinată a fost sesizată de mai mulți ani, dar Guvernul a decis să nu o reducă.

În România funcționează acum circa 120 de microhidrocentrale care cumulează o putere instalată de 300 MW, mărime comparabilă cu a unui grup energetic pe cărbune.

Izbăvire sau damnare?

Certificatele verzi, acordate de către stat dar plătite de către  populație producătorilor de energie regenerabilă, sunt privite ca un stimul indispensabil producerii de energie regeneabilă.

La un moment dat, microhidrocentralele beneficiau de cel mai mare ajutor de stat acordat de o țară membră a Uniunii Europene. Pentru un singur MWh de energie produs de o microhidrocentrală, statul acorda 6 astfel de certificate. Între timp, numărul acelor certificate a fost redus, pentru că generozitatea statului crescuse semnificativ facturilor consumatorilor de energie. Nu în ultimul rând, microhidrocentralele sunt acuzate că distrug mediul înconjurător prin aceea că restricționează debitul apei în aval, producând secetă și compromiterea agriculturii.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *