Învățământul profesional trebuie să devină o alternativă de educație – fost ministru

”Învățământul profesional va fi o opțiune când va fi o alternativă viabilă și pentru copiii tăi, nu doar ai altora. E o doză de ipocrizie în sistem. Asta e problema. Am tranformat învățămîntul profesional într-o rută a eșecului”, a declarat joi Sorin Cîmpeanu, președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din  Camea Deputaților.

Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a adăugat că sistemul de învățământ trebuie să se centreze pe elev, iar orele de practică din școli și universități trebuie să crească, pentru că în prezent sunt prea puține.

”În învățămîntul profesional nu au mai fost organizate concursuri de titularizare de foarte mult timp. Orele de practică din programele universitare sunt prea puține în comparatie cu nevoia. Ceva trebuie făcut pentru a apropia lumea academică de lumea reală. Ne trebuie un învățământ mai puternic centrat pe elev sau pe student. Pentru a forma clase duale, nu poți s-o faci cu doi angajatori care fiecare vrea câte un absolvent. Nu e fezabil. Acolo unde există agent economic, el trebuie să își dorească să intre în parteneriat cu școala. Așa se poate dezvolta învățămîntul dual. Acolo unde firmele nu există sau nu își doresc asocierea cu școala, învățămîntul dual devine responsabilitatea statului”, a mai spus Cîmpeanu, prezent în conferința ”Cu cine reclădim și modernizăm România”, organizată de clubantreprenor.ro și Piața Presei.

3 thoughts on “Învățământul profesional trebuie să devină o alternativă de educație – fost ministru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *