Havrileț: Niciodată nu au fost disponibili atâția bani pentru energie, dar trebuie să reclădim și încrederea investitorilor

România nu a avut niciodată la dispoziție atâția bani pentru investiții în sectorul energetic, însă este nevoie să fie recâștigată și încrederea investitorilor, care de multe ori a fost pierdută din cauza reglementărilor și a legislației contradictorii, a declarat joi Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

”Energia este un element foarte important atunci când vorbim de reclădirea unei economii. Cu cât vom avea mai multă, cu atât vom putea reclădi mai repede economia României. Nicicând nu au fost așa de mulți bani pentru dezvoltarea sectorului energetic. (…) Din păcate, trebuie să reclădim și interesul investitorilor, pentru că acest interes în anumite zone a fost afectat”, a afirmat Havrileț, prezent înconferința ”Cu cine reclădim și modernizăm România”, organizată de clubantreprenor.ro și Piața Presei.

La jumătate acestui an, autoritățile de la București au anunțat că România a obținut 79,9 miliarde de euro din fonduri europene, iar acești bani ar urma să fie folosiți pentru infrastructură, spitale sau școli. O parte din aceasă sumă va fi reprezentată de fonduri nerambursabile.

Citiți și: VIDEO – VIRGIL POPESCU, LA DEZBATEREA- „CU CINE RECLĂDIM ȘI MODERNIZĂM ROMÂNIA” – ENERGIA – MOTORUL ECONOMIEI

Potrivit lui Havrileț, sectorul energetic este pregătit pentru transformarea produndă implicată de Pactul Verde European, iar primele transformări vor fi renunțarea la cărbune și înlocuirea acestuia  cu gaze naturale, construirea unor parcuri fotovoltaice cu capacități mari și investiții în turbine eoliene off-shore în Marea Neagră.

”Sectorul energetic a dus România la statutul de piață emergentă, care este autostrada pentru atragerea de alte fonduri și investiții ieftine de care avem nevoie. Sectorul energetic poate aduce România la statutul de piață dezvoltată, cu tehnologii noi. Sectorul energetic este pregătit pentru așa ceva”, a spus Havrileț.

Primul obiectiv este trecerea de pe cărbune pe gaz natural, deși în acest sector România a pierdut foarte mult timp prin faptul că nu a reușit să elaboreze o legislație care să permită extracția gazelor din Marea Neagră. Tranziția termocentralelor pe gaze naturale ar urma să se realizeze în doi ani, mai ales că există mai multe proiecte în aces sens, precum la Mintia, Iernut, Craiova, Borzești și Fântânele.

”Văd acest tip de investiții puse în aplicare foarte repede”, a adăugat Havrileț.

În faza a doua, se profilează dezvoltarea multor centrale fotovoltaicele, deja fiind anunțate circa 700 de proiecte, dintre care unele cu capacități mari, de până la 700 MW instalați. Totodată, Havrileț se așteaptă la un interes ridicat din partea investitorilor și pentru centrale eoliene offhsore în Marea Neagră, însă astfel de proiecte ar putea să depindă și de dezvoltarea rețelelor de transport al energiei din sud-estul României, zonă în care este concentrată o parte însemnată din producția națională de electricitate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *