Transelectrica pregătește o nouă linie electrică de 400 kV pentru București

Operatorul național de transport al energiei electrice – Transelectrica vrea contracteze un studiu referitor la dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București și să realizeze inelul de 400 kV al municipiului București, având în vedere ca județul Ilfov și Capital ating împreună 15% din consumul de electricitate la nivel național.

Potrivit unui comunicat al companiei referitor la realizările din ultimele 4 luni ale actualei conduceri, președintele Directoratului Transelectrica,  Marius Dănuț Carașol a anunțat că printre prioritățile investiționale ale Companiei în următoarea perioadă se află închiderea Inelului de 400 kV al României, dar și realizarea Inelul de 400 kV al Capitalei.

În prezent, ca urmare a condițiilor specifice de dezvoltare economică accelerată,

Municipiul București și județul Ilfov reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară. Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport a energiei electrice, aferentă Municipiului București.

 ”În perioada imediat următoare, vom lansa pe platforma de achiziții publice SICAP, procedura de achiziție a unui studiu privind dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București, cu o perspectivă de timp de 10 ani. Totodată, ne propunem o nouă soluție de realizare a inelului de 400kV al Municipiului București, astfel: prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la stația electrică de transport București Sud la stația electrică Domnești, incluzând cu construirea unei stații noi de transport în zona de nord-est a Municipiului București, mai exact în localitățile Voluntari, Otopeni sau Tunari”, a mai explicat Președinte al Directoratului Transelectrica. 

Planul de investiții, realizat în proporție de 95%

În ceea ce privește rezultatele din primele trei luni ale acestui an, compania anunță că planul de investiții a fost realizat în proporție de 95%, iar planul de mentanță a atins un procent de 119%.

”În această perioadă, ne-am concentrat eforturile pe acțiunile de eficientizare a Companiei, dar și pe monitorizarea extrem de atentă a tuturor lucrărilor de investiții, implicându-ne activ în toate proiectele derulate sau aflate în diferite etape: achiziție, autorizări, avizări sau execuție. Alături de întreaga echipă de management a Companiei, am pornit procesul de implementare a unui set de măsuri și a unui plan de eficientizare și reașezare a Companiei pe fundamente corecte, conforme cu principiile de administrare ale unei companii naționale de interes strategic cu profit reglementat.

Totodată, conducerea companiei susține că au fost accelerate 38 de proiecte de investiții și că au fost încheiate 6 noi contracte de achiziții pentru modernizarea și retehnologizarea instalațiilor electrice.

“Urmează o perioadă de tranziție, iar în prezent, ne aflăm la finalul perioadei de reglementare și ne pregătim pentru noua perioadă de reglementare care va începe de la 1 ianuarie 2020, ANRE elaborând deja legislația adaptată acestui context. Așadar, este evident faptul că pentru Transelectrica 2019 va fi un an cu multe provocări și bineînțeles că vom continua ceea ce am început în urmă cu 6 luni, cu accent pe realizarea investițiilor. Astfel, la sfârșitul anului, Transelectrica va fi o companie mai puternică, mai eficientă și mai suplă, adaptată condițiilor specifice de business”, a explicat Marius Dănuț Carașol, Președinte al Directoratului Transelectrica. 

Un alt obiectiv al managementului Transelectrica SA este accesarea fondurilor europene pentru proiectele investiționale ale Companiei. În acest sens, în luna martie, a fost aprobat în cadrul POIM proiectul de realizare a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Smârdan-Gutinaș, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 31 de milioane de euro. ”Intenționăm să dezvoltăm în următoarea perioadă activitatea și procesele din cadrul Companiei dedicate accesării fondurilor europene nerambursabile”, a completat Marius Dănuț Carașol.

Începând cu data de 21 decembrie 2018, Directoratul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are următoarea componență: Marius Dănuț CARAȘOL, președinte, Constantin SARAGEA, membru; Claudia Gina ANASTASE, membru; Andreea Georgiana FLOREA, membru; Adrian SAVU, membru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *