Ministrul Economiei, Niculae Bădălău: “Salut obținerea de fonduri europene pentru LEA Gutinaș-Smârdan. Este o investiție importantă pentru securitatea energetică a României”

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, salută anunțul recent al CNTEE Transelectrica SA referitor la obținerea de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 31 de milioane de euro în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaș – Smârdan.

“Linia Electrică Gutinaș-Smârdan este importantă pentru securitatea energetică a României, pentru că permite securizarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zona Moldovei și integrarea energiei regenerabile produse în centralele din Dobrogea, care ajunge la cantități impresionate. Termenul de finalizare al acestui proiect este sfârșitul anului 2022 și-mi exprim dorința ca acest termen să fie respectat de către conducerea Transelectrica”, a declarat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investiții care primește finanțare europeană nerambursabilă dintre cele șase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCI privind infrastructura energetică europeană, aprobată de Comisia Europeană. Proiectul LEA 400 kV Gutinaș-Smârdan face parte din clusterul ”Creșterea capacității România-Bulgaria (Black Sea Corridor)”.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaș-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri și va străbate 25 de localități din 3 județe (Bacău, Vrancea și Galați).

În ceea ce privește importanța și beneficiile proiectului, în plan național, LEA 400 kV Gutinaș-Smârdan asigură:

·         întărirea Rețelei Electrice de Transport și creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul țării;

·         evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea;

·         creșterea gradului de siguranță în alimentarea consumatorilor din zona Moldovei și eliminarea congestiilor în Rețeaua Electrică de Transport.

În plan regional, realizarea acestei noi linii de înaltă tensiune va facilita consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie prin asigurarea de interconexiuni și linii interne în direcțiile nord-sud și est-vest pentru finalizarea pieței interne și pentru integrarea producției provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *