ACUE: Contribuţia de 2% din energie trebuie eliminată de tot; aceşti bani oricum nu pot merge în bugetul de stat

Contribuţia de 2% din cifra de afaceri trebuie eliminată pentru toate companiile din energie, mai ales având în vedere că inclusiv Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a recunoscut că nu are nevoie de aceşti bani, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„Un lucru absolut normal care trebuie făcut este eliminarea de tot a contribuţiei, având în vedere declaraţiile vicepreşedintelui ANRE, care a spus că ei nu au nevoie de aceşti bani. Conform legislaţiei, aceste sume intră în bugetul ANRE şi nu pot fi luate la bugetul de stat. Astfel că această contribuţie nu ajută pe nimeni, în schimb creează discriminare între producători şi ridică întrebări de ce pentru unii se elimină şi pentru alţii, nu”, a arătat Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, România deja atrăsese reacţii negative din partea Comisiei Europene în urma OUG 114/2018, la care se va adăuga acum şi posibilul ajutor de stat acordat producătorilor pe cărbune, mai ales în contextul în care Europa merge pe un trend de decarbonizare.

„Această contribuţie nu ar trebui să mai existe de niciun fel”, a spus Vlăsceanu, adăugând că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018 va fi discutat joi în Consiliul Economic şi Social, convocat pentru ora 12:00.

Potrivit proiectului, postat marţi seară pe site-ul Ministerului Finanţelor, va fi eliminată contribuţia de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat marţi, într-o conferinţă, că are avizul Consiliului Concurenţei pentru acest lucru, însă într-un document trimis de Consiliul Concurenţei către minister, datat 25 martie, se arată că măsura ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu ANRE.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că propunerea va fi aprobată doar dacă are avizul Consiliului Concurenţei şi dacă a fost discutată în prealabil cu toţi partenerii.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a afirmat, tot marţi, că instituţia pe care o reprezintă nu are nevoie de banii care se vor strânge din contribuţia de 2%.

„Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile licenţiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţi. O contribuţie de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă”, a spus Bege.

El a propus modificarea legislaţiei, astfel încât aceste sume să poată fi direcţionate pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică. AGERPRES

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *